Kdaj je najlepši čas za skok s padalom v tandemu? @
Najlepši čas za skok s padalom v tandemu je praktično zelo težko določiti. Zakaj? Naprej zato, ker ne vem čisto točno, ali naj govorim o delu dneva, ki je najbolj primeren za skok s padalom, ali naj govorim o obdobju znotraj leta oziroma o določenem mesecu/letnem času? Pa bom odgovoril na oba načina, da bo »za ziher«.

Kdaj v dnevu?

Del dneva, ko bi želeli skočiti, lahko precej vpliva na to, kako boste skok doživeli. Če pridete zjutraj, so navadno ljudje še malce bolj umirjeni, se še nekoliko prebujajo in zato mogoče še niso čisto na svoji običajni »delavni temperaturi«. A nič za to, saj skok na ta račun ne bo čisto nič slabši, da ne bo pomote, le kakšna beseda manj bo mogoče, saj naši jeziki takrat še niso čisto najbolj podmazani.
Drugo opcijo bi priporočal bolj tistim, ki iščete praktičen, a mogoče ne ravno najlepši del dneva. To je definitivno del dneva v času kosila. Tako boste lahko pred ali po skoku svojo navijaško ekipo odpeljali na kosilo da pripravijo oziroma da nagradijo glasilke za/po divjem navijanju ob vašem drznem podvigu.
Tretja opcija pa je meni osebno in številnim drugim padalcem najljubša in sicer je to skok ob sončnem zahodu, ali kot temu padalci pravimo »sunset load«. Takrat je sonce že nizko na obzorju, nebo in okolico prežemajo odtenki rumene in oranžne, v prostem padu pa sonce iznad horizonta kar naenkrat izgine zanj in tako doživite sončni zahod v pičlih 60 sekundah kolikor traja prosti pad. To je zlahka najbolj čaroben del dneva za skok s padalom. Priporočam vsem romantičnim dušam! 😉

Kdaj v letu?

Ker se padalski skoki izvajajo praktično čez vse leto – seveda z izjemo zime – pa je opcij še vedno izjemno dosti. Ali naj človek pride skočit spomladi, poleti, ali mogoče raje jeseni? Tudi na to vprašanje bom skušal karseda točno odgovoriti.

Pomlad

Pomlad je tisti del leta, ko se naša padalska sezona začne. Takrat vsi zaradi varnosti ponovimo vsa svoja teoretična znanja, saj se lahko tekom zime kakšna mala podrobnost tudi izgubi v spominu. Gre za del leta ki je malce manj predvidljiv z vidika vremena, hkrati pa so temperature v začetku pomladi nekoliko nižje, zato je interesa za tandemske skoke nekoliko manj.
V kolikor želite skočiti spomladi, je moj predlog, da pridete proti koncu pomladi, ko je vreme že bistveno bolj stabilno in predvidljivo, temperature pa so nekje v rangu med 15 in 25 stopinj – ne preveč hladno, hkrati pa tudi ne tako vroče, da bi se v kombinezonu spotili.

Poletje

Večino tandemskih skokov opravimo tekom poletja. Seveda imajo ljudje nekoliko več želje po zunanjih aktivnostih, saj je lepo toplo, sončno, skratka idealno za aktivnosti na prostem. Poletje je izvrsten čas za izvajanje padalskih skokov, a želel bi vas opozoriti le na vročino.
Ne iščite najtoplejših dni za skok s padalom v tandemu, saj vas bomo po prihodu oblekli v kombinezon in preostalo opremo, katero boste obdržali na sebi vsaj cca. 25 minut, vmes pa vas bomo še za 12min zaprli v malo letalo v katerem bo poleg vas še 6 ljudi. Vmes se bomo sicer ohladili na 4000m višine, a kaj, ko nas spet oblije vročina v trenutku ko se malce bolj približamo tlom.
Zato poleti izbirajte dneve, ko temperature niso absurdno visoke, hkrati pa bodite malce pozorni tudi na razmere na cestah, saj je takrat veliko več gneče.

Jesen

Jesen je moj najljubši del leta za skoke s padalom. V tem času dnevne temperature začnejo ponovno padati, dnevi se začnejo krajšati, gneča na cesti počasi izginja. Vreme je še vedno precej predvidljivo, zato je organizacija precej bolj enostavna.
Še vedno vam polagam na srce, da se odločite za skok na dan ko so temperature nekje med 15 in 25 stopinjami Celzija, in prav tako v tem delu leta velja, da je najlepše skočiti ob sončnem zahodu. Edina razlika je mogoče ta, da je lahko na višini 4300m nad terenom zrak že nekoliko hladnejši, zato so temperaturne razlike večje, in obstaja majhna verjetnost, da vam bo v prostem padu hladno. Zato v takem primeru mogoče prinesite s sabo še kakšen tanek sloj oblačil, da se temu izognete.

Če povzamem, je torej moj predlog, da pridete skočiti spomladi ali še raje jeseni. A to ne pomeni, da morate nujno čakati do jeseni. Prijavite se že zdaj, kajti kdo ve, mogoče boste pa letos jeseni že priden učenec/učenka na našem padalskem tečaju 😉

News powered by CuteNews - http://cutephp.com