Kako je padalo sestavljeno @
Z leti so osebna padala namenjena skokom z letala prešla čez veliko faz razvoja, in se v svoji današnji obliki kar precej razlikujejo od svojih predhodnikov. Danes so padala zaradi tega razvoja veliko bolj varna, se lepše in mehkeje odpirajo, neprimerljivo boljše letijo, ter se veliko lažje upravljajo, kot je bilo to mogoče reči že zgolj 20 let nazaj, zato nam nudijo veliko več možnosti, in so veliko bolj zabavna. Padala se med seboj lahko tudi nekoliko razlikujejo, a določene stvari o katerih bom govoril spodaj pa so povsod enake.

Padalski nahrbtnik

Padalski nahrbtnik je v bistvu nekakšna mešanica med dejanskim nahrbtnikom in varnostnim pasom za delo na višini. Na spodnji strani nahrbtnika so namreč pritrjene prilagodljive nožne vezi, naramnice nahrbtnika so narejene iz materialov z izjemno veliko nosilnostjo, na njih pa so narejena tudi sidrišča (na vsaki strani po eno – na vrhu rame) kamor se nato priklopi glavno padalo. V višini prs, pa je na naramnice prišita še prsna vez – izredno pomemben del sistema, ki poskrbi da oseba iz njega ne more pasti.
Zadnji del nahrbtnika, kamor se spravi padala, pa je sestavljen iz dveh delov. Zgornja polovica nahrbtnika je namreč prostor, v katerega se zloži rezervno padalo, spodnja polovica nahrbtnika pa je namenjena glavnemu padalu. Ta prostor se nato pokrije s štirimi našitimi »poklopci« kot jim pravimo padalci, ter se nato skozi ušesa na poklopcih poveže z omčo (zapiralna vrvica padala, ki drži poklopce zaprte), katero se nato fiksira »špiljko«.

»Pilot padalček«

Pilot padalček je v bistvu čisto majhno padalce, ki v širino meri okrog 70cm, na katerega je na sredini na zgornji strani prišita ročka za odpiranje padala, na spodnji strani pa je z »gurtno« povezan z glavnim padalom. Na gurtno je vpeta tudi zgoraj omenjena »špiljka«, ki je namenjena zapiranju poklopcev »predala« za glavno padalo. To malo padalce pospravimo v močan elastičen žepek na dnu padalskega nahrbtnika, ter ga izvlečemo in odvržemo čim dlje od sebe v prostem padu, ko želimo odpreti padalo.

Padalski avtomat

Padalski avtomat je zadeva, ki v svetu povečini še ni obvezna, je pa izredno priporočljiva. Pri nas jih imamo čisto v vsakem padalskem sistemu. Gre za del opreme katerega kupiš in upaš, da ga ne boš nikoli potreboval. V bistvu je to računalniško voden varnostni mehanizem – avtomat namreč meri višino in hitrost padanja tekom skoka in poskrbi, da v kolikor se padalec v prostem padu (s hitrostjo okrog 45m/s ali več) nevarno približa tlom (cca 300m), na podlagi njegove hitrosti zazna da padala očitno še ni odprl in zato odpre rezervno padalo (ker se hitreje odpre in je še bolj zanesljivo) namesto njega.

Glavno padalo

Glavno padalo je del padalskega sistema, na katerega se padalci najbolj zanašamo. Imamo glavna padala, ki so različnih oblik in velikosti, ki lahko padalcu nudijo zelo različne karakteristike, odvisno od želja posameznika. Glavna padala zlagamo sami, za kar rabimo okrog 10min. Smotrno je, da so predvsem glavna padala karseda vidna, saj te tako drugi padalci v zraku ali na tleh veliko lažje opazijo, prav tako, pa je živobarvno padalo veliko lažje najti, v kolikor ga je bilo potrebno med skokom odklopiti oziroma odmetavati.

Rezervno padalo

Rezervno padalo, je navadno približno enake velikosti kot glavno padalo, ali še malenkost večje. Ta padala imajo vedno zelo konzervativno obliko, njihov namen pa ni zabava in izjemne letalne karakteristike – pri rezervnem padalu je najpomembneje to, da se hitro in zanesljivo odpira, ter da omogoča normalen pristanek. Zato so njegove karakteristike prirejene tako, da je prva prioriteta zanesljivo odpiranje, na račun tega pa rezervno padalo malenkost izgubi na letalnih lastnostih. Rezervnih padal padalci ne zlagamo sami – to za nas počnejo riggerji – zlagalci, ki so posebej izšolani za zlaganje rezervnih padal, zato da zagotovijo zanesljivo odpiranje. Zlaganje rezervnega padala pa jim vzame nekje okrog 2h.
Sedaj ko veste, kaj vse nas varuje, se kar naenkrat takšna izkušnja ne zdi več tako nevarna, kot mogoče zveni na prvo žogo, kajne? Vabljeni da našo opremo in naš najljubši prostor pod soncem – neskončno nebo – izkusite tudi sami!

News powered by CuteNews - http://cutephp.com