Torej želiš leteti z wingsuit-om/letalno obleko? @
Ne obsojamo, saj vemo, da izgleda noro. Vsakdo od nas si je že kdaj dovolil, da ga je konkretno potegnilo v ogledovanje videoposnetkov wingsuit letalcev, ampak sedenje na kavču nas ne bo pripeljalo prav nič bližje dejanskemu skoku s takšno obleko. Spregovorili smo z nekaj specialisti te čudovite discipline in jih prosili, da nam razložijo kaj je potrebno, da pridemo do znanja, ki je za to disciplino potrebno. Povedali so nam naslednje:

Nekaj čisto posebnega
Vsak wingsuit letalec vam bo povedal, da takšnega načina letenja ni mogoče primerjati prav z nobenim drugim. Z letalno obleko boste lahko leteli skozi nebo in preleteli razdalje, kakršnih si niste niti predstavljali. Zaradi dizajna obleke, nam le-te omogočajo, da se trajanje prostega pada celo potroji, saj takšna obleka zaradi večje površine upočasni padec. Tudi zaradi tega lahko s takšno obleko preletimo velike razdalje...S tako obleko človek pravzaprav postane le malce slabše jadralno letalo. Tako letenje je definitivno najbližje temu, da bi leteli kot ptica.

Težje kot mogoče izgleda
Letenje z letalno obleko na videoposnetkih navadno izgleda zelo mirno, celo sproščeno. Wingsuit letalci izgledajo kot da le cisto mirno lebdijo v zraku in se po nebu gibajo s skoraj ptičjimi instinkti. V resnici pa je za takšno letenje potrebno kar veliko prakse in izkušenj. Če se nekdo želi naučiti letenja z letalno obleko, mora že pred tem nabrati vsaj 200 skokov izkušenj iz letala, brez obleke, da ga pripravijo na »tegobe« učenja letenja s takšno obleko, ter na možne nevarnosti, ki jih takšno letenje lahko prinaša.

Korak po korak
Veliko ljudi začne s padalstvom brez nekih dolgoročnih pričakovanj oziroma ciljev...Njihova edina želja je skakati. Nekateri pa začnejo s popolnoma jasnim ciljem v mislih – npr. Letenje z letalno obleko. Čisto sprejemljivo je, da ima nekdo dolgoročni načrt v začetku svoje padalske kariere ki mu daje motivacijo, a kljub temu glede tega ne sme pričakovati preveč. Potrebno je ostati realen in prizemljen. Vzeti si je treba čas, se naučiti osnov, nabrati izkušnje in sproti seveda čimbolj uživati.
V kolikor ste padalec začetnik, najprej poskrbite za svojo »A« licenco. Že ta zahteva kar nekaj treninga – na tleh in v zraku – in 25 skokov. Ko enkrat to licenco osvojite, je čas za zabavo, a tu se učenje še ne neha. Poskušajte, skačite s čim več različnimi ljudmi in se na varen način spoznajte še z ostalimi disciplinami prostega pada. Letenje na trebuhu, letenje prostega sloga, planiranje in vrhunski odskoki z aviona so izjemna orodja, ki bodo pozitivno vplivala na letenje z letalno obleko. Seveda pa ne pozabite razvijati tudi znanja upravljanja vašega padala, saj ne glede na velikost letalne obleke – za pristanek v enem kosu še vedno potrebujete padalo.

Uči se od drugih!
Preden ste pripravljeni na letenje z letalno obleko, vam predlagam da se čim več družite s padalci na domačem letališču, ter govorite z ostalimi wingsuit letalci. Naj vam povedo kaj počnejo, kako so se te discipline lotili oziroma priučili, ter vam dajo kakšen nasvet kako postopati. Kot pri vsaki stvari v padalstvu – naša skupnost je ključni del našega učnega procesa.

Spet od začetka
Ko se začnete učiti letenja z letalno obleko ne pričakujte, da boste nosili enake letalne obleke kot jih vidite v spektakularnih youtube posnetkih. Začnite konzervativno z manjšo, začetniško obleko. Še naprej se učite od izkušenejših letalcev, letite kolikor se le da pogosto in bodite potrpežljivi. Tudi Rima niso zgradili v enem dnevu. Če imate možnost se udeležite kakšnega wingsuit tečaja, kampa ali delavnice, kjer se boste učili naprednih tehnik in fines letenja s takšno obleko. Vztrajajte in kaj kmalu boste znali dovolj, da boste lahko švigali po nebu kot profesionalci.

Še nisi padalec, pa bi želel poizkusiti wingsuit? Napravi prvi korak in rezerviraj tandemski skok s padalom še danes....le tako se lahko začneš premikati v smeri svojih sanj 😉
News powered by CuteNews - http://cutephp.com