POZITIVNI UČINKI ADRENALINA @
Padalstvo in adrenalin definitivno pašeta skupaj. Ampak kaj je tisto, kar naredi adrenalin tako poseben in kakšne pozitivne učinke na telo sploh lahko ima adrenalin? Da bi to izvedeli bomo poskrbeli da se nam vzdigne utrip srca, in nekoliko pognali nadledvične žleze (te so odgovorne za proizvodnjo adrenalina)! Razložili bomo nekaj več o naravnem proizvajalcu »supermoči« - adrenalinu!

KAJ SPLOH JE ADRENALIN?
C₉H₁₃NO₃, je kemična formula ki opisuje sestavo hormona ki ga poznamo pod imenom adrenalin (ali drugače epinefrin). Ta hormon sproščajo nadledvične žleze ter nevroni znotraj podaljšane hrbtenjače.
Ta hormon se sprošča istočasno kot njegov »dvojček« noradrenalin ali norepinefrin, skupaj pa ti dve na las podobni kemikaliji delujeta v tandemu kot hormona in kot nevrotransmiterja. Če vam pa slučajno ni čisto vse jasno glede različnih funkcij hormonov in nevrotransmiterjev, pri tem niste sami. To je glavna razlika med njima:
Hormoni se izločajo v krvni obtok in pošiljajo signale po celem telesu.
Nevrotransmiterji obstajajo le znotraj možganov in prenašajo signale preko sinaptičnih špranj, ter s tem omogočajo nevronom da komunicirajo med seboj preko sinaps.

KAKO SE SPROŠČA ADRENALIN?
Adrenalin se začne sproščati, ko del naših možganov – imenuje se amigdala – neko situacijo dojame kot stresno ali celo nevarno. Temu odzivu navadno pravimo »boj ali beg« odziv. Ko amigdala oceni, da je situacija dovolj nevarna, da bi moralo biti telo v fazi »popolne pripravljenosti«, signalizira drugemu delu možganov – hipotalamusu. Hipotalamus pa nato pošlje signal nadledvičnim žlezam, da je čas, da se trenutna proizvodnja adrenalina občutno poveča.

KAKO ADRENALIN VPLIVA NA TELO?
Ko se adrenalin začne izločati v naš krvni obtok povzroči vrsto hitrih sprememb znotraj našega telesa. Zaradi prisotnosti adrenalina nam naraste srčni utrip, pospeši se dihanje, naše mišice pridobijo »val energije« in našim večjim oziroma pomembnejšim mišicam se občutno izboljša krvni pretok.

ZAKAJ JE ADRENALIN PREDNOST?
Pozitivnih fizičnih učinkov adrenalina je pravzaprav precej. Občutek navala adrenalina je pravzaprav podoben, kot če bi za nekaj časa pridobili neko vrsto supermoči. Naj opišem nekaj pozitivnih učinkov adrenalina.
Adrenalin izboljša funkcije vseh naših čutil in izboljša naše kognitivne sposobnosti. Kljub temu da gre v takih primerih za odločitve, ki vplivajo le na zelo bližnjo prihodnost, jih boste sposobni sprocesirati in sprejeti v trenutku. To je razlog, da se marsikdo v trenutku odzove in odmakne nepričakovani nevarnosti, preden se sploh lahko zave kaj točno se dogaja.
Poleg jačanja kognitivnih sposobnosti, pa adrenalin za nekaj časa ojača tudi naše telo in mišice. Ker sproščanje adrenalina v krvožilni sistem povzroči dvig glukoze v krvi in pospeši krvni pretok, bo telo polno adrenalina občutilo naval energije in moči. Istočasno se nam razširijo tudi očesne zenice, kar še dodatno izostri naš vid.

KAKO NAJ POŽENEM ADRENALIN PO ŽILAH?
Če želite občutiti naval adrenalina obstaja za to veliko načinov, a redko kateri je tako učinkovit pri tem kot je skok s padalom v tandemu! Skok s padalom vam namreč ne bo pognal le srca in dvignil nivoja adrenalina, pač pa vam bo nudil najboljšo izkušnjo v življenju! Preizkusite pozitivne učinke adrenalina na lastni koži. Pokličite nas, in se dogovorite za skok še danes!

News powered by CuteNews - http://cutephp.com