SKOK S PADALOM: ZAKAJ JE DRUGAČE KOT SI MOGOČE PREDSTAVLJATE @
Skok s padalom: ne ravno najbolje planirana prostočasna aktivnost tistih, ki so nekoliko bolj nagnjeni h tveganju in iskanju adrenalinskih užitkov. Zveni približno pravilno? Meni pravzaprav sploh ne. Pogosto se dogaja, da ljudje zmotno verjamejo marsikaj le zato, ker so to tolikokrat slišali, da potem že mora biti res. Za primer, večina vas, dragih bralcev, verjame da je bil Napoleon – tisti izjemni, agresivni osvajalec – miniaturna verzija človeka, pravzaprav njegovo višino večinoma opisujejo pomenljivo. V resnici pa naj bi bil Napoleon visok nekaj malega čez 170cm. Toliko o »Napoleonskem kompleksu«.
Kar želim povedati je to, da so zmotna prepričanja glede mnogih stvari vse prevečkrat sprejeta kot neizpodbitna dejstva. To v padalstvu vidimo vse prepogosto, in iskreno je to prav nekoliko moreče. Ne maram gledati, ko zmotna prepričanja marsikomu preprečijo, da bi se popolnoma predal in čisto 100% užival v tem prelepem športu.
Zato pišem ta blog, da nekoliko popravim nekatera zmotna prepričanja. Upam, da vam bom lahko z besedami pokazal, zakaj je padalstvo nekoliko drugače kot si mogoče predstavljate.

Zmotno prepričanje št.1: Izgledal bom smešno z nekom pripetim na moj hrbet
S to vrsto skrbi se srečujemo precej pogosto. Mogoče se vam zdi, da bo z nekom pripetim na vašem hrbtu vse skupaj izgledalo nekoliko nerodno. Če ste zelo majhni ali zelo visoki, pa se bojite da bi zadeva izgledala celo komično. Lahko vam iz izkušenj povem, da se motite.
Mehanizem skoka s padalom v tandemu deluje zelo podobno kot bilokatero drugo tandemsko vozilo (kolo z dvema sedežema, dvema paroma pedal in dvojnim krmilom. Smisel tega pa je sinhronost. A kljub temu, ne boste pripeti na svojega tandem inštruktorja, dokler ne sedite v letalu na poti na višino. Tukaj ni nobenega nerodnega opotekanja do letala, pri katerem bi se sramovali pogledov opazovalcev, medtem ko vas vaš tandem inštruktor nese v letalo kot malega otroka v nosilki. Do letala se ponosno sprehodite sami. Šele ko sedite v letalu, vas bo inštruktor nekoliko tesneje pripel nase, da bosta lahko skočila in letela kot eno, ko bo čas za to.

Zmotno prepričanje št.2: Skok s padalom je samo padec z letala
Pravzaprav to deloma drži. A le deloma. Res je, daj e najprej »pasti« z letala, a kljub temu je padalstvo še veliko več kot le to. Skok s padalom je najboljši približek dejanskemu letenju z lastnim telesom kot je to le mogoče. Z uporabo različnih delov telesa lahko zavijate levo ali desno, se gibate naprej ali nazaj, pospešujete ali upočasnjujete (tako je, dejansko lahko upravljate hitrost padanja). Če se odločite za padalsko šolo, pa boste odkrili še ogromen nabor načinov, kako učinkovito leteti, in ne le padati. Nekateri lahko v prostem padu celo plešejo: govorimo o nečem podobnem baletu, ki se odvija na 4000m višine, vključuje eleganco, akrobatske manevre, in stopala v »špički«. V padalstvu to imenujemo »freestyle« ali prosti slog. Če je to samo padanje, potem moramo nujno še enkrat preveriti našo definicijo.

Zmotno prepričanje št.3: Ni mogoče, da naberem dovolj poguma za skok s padalom
Po nekaj mesecih, ki smo jih/jih še bomo preživeli v samoizolaciji, se bo življenje počasi vrnilo na normalne tire. Med trenutno fazo smo se privadili na meje lastnega doma, ki so v resnici tudi praktično nespremenljive, saj smo ob gradnji zarisali meje, ter jih tako tudi fizično postavili. Sedaj pa je čas, da nekoliko stopimo izven meja znotraj naših misli, saj te definitivno niso nespremenljive.
Za razvoj so potrebni izzivi. Če želimo rasti, nam mora biti tik pred tem nekoliko neprijetno. V resnici pa lahko svoje lastne meje postavljate le sami. Saj je res, padalstvo najverjetneje ni čisto za vsakogar. Ampak od kod pa to prepričanje, da tega niste sposobni? Mogoče je čas da razmislite, kaj vas pred tem zadržuje. Kdo ve, mogoče pa po tem, ko prebijete led s prvim skokom s padalom v tandemu, odkrijete da vas na drugi strani strahu čaka še cel nov svet, poln izzivov in izjemnih doživetij. Zato le pogumno »mali Napoleon«!

News powered by CuteNews - http://cutephp.com