PADALSTVO: Zabava za praktično vse starosti @
Mogoče boste presenečeni ko rečem, da je padalstvo v resnici aktivnost, ki je primerna za udeležence skoraj kakršnekoli starosti. Pravzaprav tehnično gledano ne obstaja nikakršna omejitev glede starosti, ne navzdol, kot tudi ne navzgor. Pri nas smo imeli nekajkrat čast skočiti tudi s posamezniki, starejšimi od 90 let (ja, prav ste prebrali!), ter jim pričarati tako zelo cenjene občutke letenja. Vse kar posameznik »potrebuje« za skok je nekaj fizične kondicije, in splošno dobro počutje.
Mnogi centri po svetu, pa zapovedujejo tudi minimalno starost za skok s padalom.

Minimalna starost za skok s padalom v tandemu
Pri minimalni starosti za skok s padalom v tandemu pa je nekoliko drugače. Starostna meja za skok s padalom v tandemu namreč ni zakonsko določena. V splošnem pa je z opravljanjem skokov s padalom podobno, kot je to z vozniškimi izpiti za avto. Posameznik se lahko sam odloči za skok šele, ko je polnoleten. Do takrat pa se lahko skoka s padalom udeleži le s soglasjem staršev/skrbnikov. V kolikor starši soglašajo, pa je nato pomembno le še to, da je posameznik primerne velikosti, da ga lahko varno zapnemo v sistem vezi (minimalno 135cm višine).

Zakaj je minimalna starost za skok s padalom omejena?
Predvsem gre tukaj za odgovornost izvajalca aktivnosti. Dandanes živimo v svetu, kjer se je praktično za vsako stvar mogoče pravdati. Ker so tožbe zelo pogosta stvar, se podjetja/posamezniki najlažje pred tem zavarujejo tako, da dovolijo udeležbo pri določenih aktivnostih le v primeru, da so posamezniki dovolj stari, da so odgovorni sami zase (od 18. leta starosti naprej) ali imajo soglasje staršev/skrbnikov. Po drugi strani pa gre tudi za odgovornost udeleženca. Če sklepam po sebi, sem pravzaprav vesel, da mi moja mama ni dovolila iti na padalski tečaj pri 16 letih, saj sedaj vem, kako neodgovoren sem takrat znal biti. Verjamem pa, da to še zdaleč ne velja za vsakogar.

Minimalne starosti za skok s padalom po svetu
Čeprav je 16 let s soglasjem staršev, ali 18 let minimalna starost za udeležbo na padalskem tečaju, pa to ne drži za vse države po svetu. Za primer: večina Evropskih držav (Francija, Norveška in Velika Britanija) imajo minimalno starost omejeno na 16 let. V Avstraliji je ta meja postavljena pri 12 letih. V Novi Zelandiji, pa minimalna starost za skok s padalom sploh ni omejena.

Podobno kot v Novi Zelandiji je tudi pri nas, a izključno samo pri skokih s padalom v tandemu. Zato ne glede na starost, če le izpolnjuješ pogoj, da si visok/a vsaj 135cm, si zdrav/a in se v redu počutiš, vljudno vabljen/a da se nam pridružiš na najbolj nori avanturi v svojem življenju!

News powered by CuteNews - http://cutephp.com