3 FAZE TANDEMSKEGA SKOKA S PADALOM… PROSTI PAD, VOŽNJA S PADALOM, PRISTANEK. @
Dobrodošli v svetu padalstva. Če sklepam po temu, da ravnokar berete tale članek, pridem do zaključka, da se pripravljate na svoj prvi tandemski skok s padalom. Potrudil se bom po najboljših močeh opisati občutke, ki nas prevevajo ob skoku s padalom, ter odgovoriti na čim več pogostih vprašanj, ki jih dobivamo od naših zvestih strank. Najpogostejša vprašanja so: Kakšen je občutek v prostem padu?; Kakšen je občutek ko se odpre padalo?; Kako upravljam padalo? Predlagam da pograbite lonček kave in si me pridružite na besednem popotovanju skozi skok s padalom v tandemu.
Kako se ljudje počutijo pri skoku s padalom?
Če to vprašanje postavite mnogim, boste dobili mnoge različne odgovore. A kljub temu obstaja en odgovor, ki se pojavi najpogosteje in sicer »To moraš probat!«. In s tem se popolnoma strinjam. Skok s padalom je namreč tako posebna izkušnja, da jo je nemogoče primerjati s čimerkoli na tem svetu. A kljub temu, naj poskusim opisati na način ki bo razumljiv:
Predstavljaj si, da prideš nekam kjer te piš svežega zraku nežno boža po obrazu, okrog tebe pa so čisto vsi nasmejani, pisano oblečeni, z iskrico v očeh in govorijo z očitnim navdušenjem v glasu. Zavedaš se da si nov, a kljub vsemu se od začetka počutiš domače. Kmalu zatem že dobiš vsa potrebna navodila ter opremo, in že sediš na letalu s svojim inštruktorjem. Zapustiš meje 2 dimenzionalnega sveta in že letiš. Brenčanje motorja v letalu te pomirja, in kar naenkrat se izgubiš znotraj svojih misli, medtem ko zreš skozi okno. Kar naenkrat si že pripet na svojega inštruktorja. Srce začne pospešeno utripati, dlani se malce spotijo in že se boriš s svojimi živčki »to je noro, ne, to bo vrhunsko!...« Že si na poti proti odprtim vratom. Vsak del zavesti ti pravi da je v letalu varno in da bi moral mogoče z njim tudi pristati. A upreš se tem mislim, zlezeš na vrata in preden se sploh zaveš že ležiš na svežem vetru ki te v celoti objema in podpira. Za trenutek začutiš nekaj strahu, a v naslednjem trenutku ko odpreš oči in ugotoviš da letiš strah popolnoma izgine, adrenalin pojenja in kar naenkrat ne obstaja nič drugega kot le ta trenutek. Pravzaprav niti ne občutiš da padaš. Pod seboj vidiš miniaturo pokrajine in počutiš se popolnoma svobodno.
No, nekako tako se človek počuti ob skoku s padalom v tandemu 😊

Prehod iz prostega pada na vožnjo s padalom:
Po le nekaj manj kot 3000m prostega pada in občutka popolne blaženosti se začne naslednja faza skoka s padalom – Čas je, da se padalo odpre.
Tekom prostega pada, je nad vama z inštruktorjem lebdelo malo belo padalce, ki je nekoliko upočasnilo vajino hitrost padanja, sedaj pa po inštruktorjevem potegu ročke za odpiranje glavnega padala pomaga iz nahrbtnika potegniti glavno padalo, s katerim se bosta z inštruktorjem varno odpeljala nazaj na tla.
Po potegu ročke za odpiranje padala, bo čutiti rahel sunek, in kar naenkrat ne padaš več s trebuhom proti zemlji, ampak se znajdeš v pokončnem položaju, šumenje vetra pa začne počasi pojenjati. Ko je padalo do konca razprto nastopi tišina, še vedno pa čutiš svež zrak kako ti obliva obraz, medtem ko pod vodstvom inštruktorja s padalom letita proti pristajališču.
Ponovno te za trenutek oblije naval adrenalina, kmalu zatem ti inštruktor preda krmilne vrvice padala, in že po svoji volji letiš proti pristanku.

Upravljanje padala in pristanek:
Pravijo, da moraš biti nekoliko neumen, da skačeš iz odlično delujočih letal. Prav zato, je vsa padalska oprema narejena prav po takšnem principu – kar se le da preprosto. Če poenostavim – Ko potegneš levo ročko, skrajni levi rob padala poveča upor in se zato obrne v levo. Ko potegneš desno ročko, se isto zgodi na desni strani in padalo zavije desno. In to je nekako vse kar moramo vedeti.
Skupaj z inštruktorjem nato usmerjata padalo v zavoje – lahko so čisto blagi ali pa zelo agresivni in ostri, čisto odvisno od tvojih želja. Približno 300m nad tlemi nato inštruktor ponovno prevzame nadzor in prične svoj pristajalni manever. Po zadnjem zavoju tik nad tlemi inštruktor potegne obe krmilni vrvici, kar povzroči da se padalo skoraj popolnoma ustavi, vidva z inštruktor pa se z nogami pred sabo enostavno podrsata po zadnjici kakor po toboganu.
Šele sedaj ko je tvoja ritka varno nazaj na trdnih tleh te ponovno prevzame koktejl občutkov, in zaveš se kako nepredstavljivo nepozabna izkušnja je to bila. Počutiš se noro, samozavestno, olajšano in veličastno obenem. Sedaj veš, kako se človek počuti med skokom s padalom, in tega ne boš pozabil več nikdar.

Si pripravljen/a skočiti v neznano in na lastni koži občutiti kako se človek počuti med skokom s padalom v tandemu? Vabljen/a da se nam pridružiš in z nami deliš svoje občutke 😉

News powered by CuteNews - http://cutephp.com